Is jouw hond zwanger of wil je graag een nestje met schattige puppy’s? Een nestje puppy’s is natuurlijk leuk, maar het is wel handig om te weten wat je kunt verwachten met een zwangere hond.

De zwangerschap

De draagtijd van een drachtige hond is ongeveer 63 dagen, maar dit kan variëren tussen de 57 en 72 dagen. Dit hangt af van de grootte van het toekomstige nestje. Hoe kleiner het nestje, hoe langer de draagtijd zal zijn.

Is jouw hond echt zwanger?

Er zijn een paar manieren om erachter te komen of jouw hond drachtig is.

  • De buik van jouw hond zal dikker worden, rond dag 26 tot 30 kan de dierenarts de vruchtkamers voelen. Dit is alleen niet altijd betrouwbaar, omdat dit afhankelijk is van de buikvulling van een hond. Wanneer jouw hond een volle blaas heeft, wordt het voor de dierenarts erg lastig om dit vast te stellen.
  • De beste (en leukste!) manier is om een echo te laten maken van de buik van jouw hondje, dit kan vanaf dag 23. Het aantal pups is wel lastig om vast te stellen, hiervoor zijn andere manieren.
  • Vanaf dag 45 kan er een röntgenfoto gemaakt worden van de buik, hierop kan het aantal pups geteld worden. Dit komt doordat de pups pas rond deze tijd een skelet ontwikkelen.
  • Aan het einde van de zwangerschap zullen de melkklieren wat gaan zwellen en zal de melkproductie op gang komen.

Voeding, wat is belangrijk?

In het begin van de zwangerschap is het prima om het normale voedingspatroon van je hond aan te houden. De voederbehoefte neemt toe naarmate de dracht vordert en is afhankelijk van het aantal pups dat je hond draagt. Vanaf het derde trimester van de zwangerschap heeft je hond meer voeding nodig. Je kunt het beste voeding geven met veel eiwitten zodat ze er genoeg energie uit kan halen en de pups lekker kunnen groeien.

Voorbereidingen voor de bevalling

Een hond die zwanger is kan nog prima wandelingen maken en alles doen. Wanneer jouw hond aan het einde van haar zwangerschap is, is het wel van belang dat zij geen zware inspanning meer levert. Het is dan ook erg belangrijk dat jouw hond een speciale plek heeft voor de bevalling, dit kan een mand zijn of een hoekje in een kamer. Het is wel handig om deze plek alvast af te bakenen zodat de pups niet weg kunnen lopen. Ook is het belangrijk dat de plek lekker warm is aangezien de puppy’s hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen. De ideale temperatuur is 25 graden. Wanneer de pups geboren zijn hebben ze veel aandacht en verzorging nodig! Geniet van het nestje pups, voordat je het weet zijn ze groot.