Hebben honden ook last van dementie?

Ook dieren kunnen, net als mensen meerdere gebreken krijgen als zij wat ouder worden. Vaak is dit een langzaam proces wat niet meteen wordt opgemerkt. In welke maten kunnen honden last krijgen van dementie? En hoe kun je dit herkennen?

Honden worden net als mensen steeds ouder

Dit komt door dat we steeds meer kennis en technologie hebben over de behoeftes van honden en hun gezondheid. Maar helaas kunnen honden toch nog last krijgen van dementie of Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS). Mocht jouw hond leiden aan CDS dan wil dit niet zeggen dat dit het einde is. Er zijn alleen wat aanpassingen nodig in het leven van jou en je hond.

Dementie bij honden kun je herkennen aan redelijk dezelfde symptomen als bij de mens. Zo kunnen ze zich vreemd gaan gedragen bij mensen en andere honden. Het is belangrijk als je vermoedt dat je hond last krijg van dementie om de dierenarts te raadplegen. Dit zou namelijk ook kunnen duiden op een andere onderliggende problemen.

Symptomen van honden met dementie

  • Hun sociale gedrag veranderd en ze gaan zich anders gedragen naar hun eigenaar en andere dieren toe. Hun interesse kan flink af of toe nemen. Als je binnenkomt kan het zijn dat je veel minder enthousiast begroet wordt dan normaal.
  • Ze lijken gedesoriรซnteerd en het lijkt of ze niet meer weten waar ze wonen. Ze zouden zomaar hun eigen huis of vaste honden uitlaatplek voorbij kunnen lopen.
  • Ze lijken geheugenverlies te hebben en leren minder snel. De commandoโ€™s die ze normaal zo snel mogelijk uitvoeren zijn ze ineens vergeten en ze iets nieuws aanleren lijkt een onmogelijke taak.
  • Het dag- en nachtritme is omgedraaid. Honden kunnen ineens โ€˜s nachts door het huis gaan rond lopen en gaan huilen om hun baasje.
  • Ze kunnen hun zindelijkheid โ€™s training vergeten. Het kan zo zijn dat ze vlak na het uitlaten bewust in huis gaan poepen of plassen.
  • Door de dementie kan een hond meer angst, agressie of onrust ervaren. Ze kunnen hierdoor meer gaan blaffen, ook op momenten waar het niet gepast is.

Helaas is er geen medicijn wat hondendementie weg kan halen. Wel kun je het voor jouw hond zo gemakkelijk mogelijk maken. Met bijvoorbeeld supplementen, dieet of het veranderen van je dagelijkse leven kun je het een stuk aangenamer maken voor je hond.

Dementie bij honden vertragen

Toch nog een beetje goed nieuws, want je kunt wel het een en ander doen om dementie te voorkomen of het te vertragen. Onderzoek heeft aangetoond dat mentale en fysieke stimulatie goed kan helpen om de hersenen van jouw hond lang gezond te houden.

Wat hiervoor heel belangrijk is, zijn het gebruik van spelletjes, training en dagelijks wandelen. Ook helpen een gezond gewicht en een uitgebalanceerd voedingspatroon de algehele-en dus ook de hersengezondheid.