Gaat jouw trouwe viervoeter met je mee op reis? Wat gezellig! We geven je een paar tips om ervoor te zorgen dat zowel de reis ernaartoe als het verblijf relaxed zijn voor jou, en je furry friend.
Voorbereiding is het halve werk
- Zijn er vaccinaties of een gezondheidsverklaring nodig voor je hond? Ga hier op tijd mee aan de slag! Vraag je dierenarts om advies over preventieve maatregelen die je kunt nemen tegen bijvoorbeeld teken. En heeft je hond last van wagenziekte? Ook hier kan je dierenarts je mee helpen!
- En hoe zit het met je hondenpaspoort? Zijn alle inentingen nog geldig? Wel zo handig om te checken voordat je de grens overgaat.
- Ook is het verstandig om contact op te nemen met je reisverzekering om na te vragen of ziektekosten van je hond ook gedekt worden in het buitenland. Hetzelfde geldt voor je WA-verzekering, dekt die ook schade die is aangericht door je hond?
- Heeft je hond al een naamplaatje? Wel zo handig moest hij per ongeluk weglopen op je vakantieadresโฆ
De reis
De gouden tip; geef je hond niet teveel te eten voor je vertrekt. Vindt hij het spannend of heeft hij het warm, dan zijn kleine hoeveelheden eten beter te verteren. Aan te raden is om je hond zoโn 1/3 van zijn reguliere portie voer te geven voor vertrek, de rest kun je onderweg geven.
Wat neem je, naast voer, nog meer mee?
- EU-hondenpaspoort met gezondheidsverklaring
- Een tekentang
- Zijn vertrouwde voer en kauwsnacks
- Opvouwbare waterbakken voor onderweg
- Een vriesbot, voor verkoeling op warme dagen
- Een oude handdoek, voor vieze pootjes of ongelukjes onderweg
- Zijn lievelingsspeelgoed en zijn riem
- Een comfortabel kleed, als slaapplaats en om op te liggen in de auto
Op de plaats van bestemming!
Check of er in of rondom de accommodatie niet gestrooid is tegen ongedierte en of er geen schoonmaakmiddel binnen bereik van je hond staat! Ga je een uitstapje maken zonder hond? Zorg dat er genoeg koele plekjes beschikbaar zijn in de accommodatie en geef hem wat om zich mee te vermaken, bijvoorbeeld een speeltje of een kauwsnack. De plaatselijke VVV (of receptie) kan je helpen aan wandelroutes om samen met je hond de beentjes te strekken. En vraag meteen om contactgegevens van de lokale dierenarts, just in case.
Ga je een hapje eten en mag je hond mee? Vraag het personeel om een rustig tafeltje, zodat je hond niet in de loop ligt. Maak de riem altijd vast aan je stoel om te voorkomen dat je hond ervandoor kan gaan als hij schrikt. En let op dat hij niet bij de buren gaat schooien ๐
Voorkom vervelende situaties door vooraf thuis te oefenen met een lange(re) autorit of een bezoek aan een restaurant.
Fijne vakantie en bon voyage!