Krijgt jouw hond ook al een lekkere wintervacht?

Brrrโ€ฆ. De dagen worden korter en de nachten worden langer. De kou hangt in de lucht! Heb jij het verschil al gemerkt aan de vacht van je hond?

 

In het najaar maakt zijn zomervacht namelijk plaats voor een heerlijke dikke wintervacht.

Het proces dat hieraan voorafgaat noemen we de rui. De duur en snelheid van de rui kan per hond verschillen. Een aantal honden verharen het hele jaar door. Dit kan komen door het weer, veel binnenshuis blijven, een warme slaapplek, het te vaak borstelen of het regelmatig wisselen van voeding bij een hond. Maar hoe zit het nou precies met deze heerlijke warme wintervacht?

Waarom krijgen honden een wintervacht?

Wist je dat heel veel dieren een wintervacht krijgen? Ook paarden, katten, zeehonden en elanden krijgen als het kouder wordt een wintervacht. Honden hebben normaal gesproken 2 keer in het jaar een rui; de lente- en herfstrui. Tijdens de rui komt er een verandering in de vachtsamenstelling. Tijdens de lenterui krijgen honden een dunne en ademende bovenvacht. Wanneer het kouder wordt krijgen honden een dekkende ondervacht en heerlijk lange bovenvacht. De verandering van de vacht wordt beรฏnvloed door temperatuur en licht.

Hoe zorg ik voor een optimale rui van mijn hond?

Om ervoor te zorgen dat jouw hond de perfecte wintervacht krijgt is kwalitatief goede voeding erg belangrijk. Door goede voeding zal de rui beter verlopen en wordt de kwaliteit van de vacht beter. Omega-3 en omega-3 vetzuren zijn dan ook erg belangrijk voor een hond, hierdoor zal de rui namelijk sneller verlopen! Heb je de Braaaf Schapenvet Blokjes al geprobeerd? Deze dragen bij aan een zachte en glanzende vacht van jouw hond.

Verder kun je jouw hond tijdens de rui het best iedere dag borstelen om de losse haren weg te halen, zo heb je ook minder haren in huis en wordt het ruiproces gestimuleerd. Ook is het goed om je hond te wassen zodat alle dode haren los kunnen weken.