Net als een mens heeft ook een hond bepaalde voedingsstoffen nodig om te kunnen leven. Mensen hebben o.a. koolhydraten, eiwitten en vetten nodig, terwijl voor honden bijvoorbeeld de vetzuren alfa-linoleenzuur en linozleenzuur essentieel zijn.

Hoe weet je nu welk voer je moet hebben om te voldoen aan alle voedingseisen?

Aanvullend of compleet voer?

Je hebt twee soorten voer; aanvullend voer en compleet voer. Aanvullend houdt in dat er niet van alle voedingsstoffen een voldoende hoeveelheid aanwezig is in het voer. Dit voer mag dus nooit als enige voer gegeven worden. Bij compleet voer ben je er wel zeker van dat het alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden bevat. Geef je compleet voer, dan hoef je geen extra supplementen te geven.

Geef je aanvullend voer en hierbij ook supplementen, omdat er anders een tekort is aan een bepaalde voedingsstof? Let er dan altijd op dat deze voedingssupplementen uit meerdere ingrediรซnten kunnen bestaan. Geef je bijvoorbeeld een extra supplement om het tekort aan calcium aan te vullen, maar zit er ook vitamine A in het product, dan krijg de hond dus meer vitamine A binnen dan nodig. Dit kan gevaarlijk zijn. Doe dit dan ook alleen in overleg met een dierenarts of voedingsdeskundige zodat je zeker weten dat je hond geen schadelijke hoeveelheden binnenkrijgt.

Nat- of droogvoer?

Er zijn twee soorten hondenvoer; nat- en droogvoer. Droogvoer, hondenbrokken dus, heeft als voordeel dat het makkelijk bewaard kan worden en goed gebruikt kan worden voor trainingen. Ook als je op vakantie gaat, is het handig om droogvoer mee te nemen omdat je dit niet op een gekoelde plek hoeft te bewaren. Het bevat echter wel toegevoegde granen, omdat er anders geen brokje gevormd kan worden. Een nadeel is dat, net als sommige mensen, honden allergisch kunnen zijn voor gluten.

Nat- of droogvoer?

Natvoer (of blikvoer) bevat meer vocht, wat uitdroging dus tegengaat en soms kun je natvoer beter gebruiken bij speeltjes waar de hond zijn voer uit moet eten. Ook kun je natvoer goed gebruiken voor het geven van medicijnen door deze erin te verstoppen. Wanneer de hond netjes volledig voer krijgt is het voor de gezondheid niet nodig om natvoer en droogvoer af te wisselen. Te veel variatie kan er zelfs toe leiden dat de darmen van streek raken.

Voor elk wat wils

In elke levensfase heeft een hond andere behoeftes qua bestandsdelen van voeding. Er bestaat daarom verschillend voer voor de verschillende levensfases: dracht, groei en ouderdom. Vaak wordt dit puppyvoer en seniorvoer genoemd. Vanwege het hoge energiegehalte dat de voeding rijk is, krijgen drachtige honden vaak puppyvoer. Ook is er speciaal voer voor honden met een medische aandoening. Dat voer kan worden voorgeschreven door je dierenarts. Let ook op de grootte van de hond. Op de verpakking van het voer staat vaak aangegeven hoeveel hij binnen mag krijgen. Als je je hier niet aan houdt, kan dit leiden tot overgewicht, wat weer kan zorgen voor gezondheidsproblemen.

Voor elk wat wils

Wat mag absoluut niet?

Iedereen weet denk ik wel dat je een hond geen chocolade moet voeren. In chocolade zit namelijk een giftig stofje, theobromine. Dit stofje kan ervoor zorgen dat het hart en zenuwstelsel aangetast wordt en de hond kan rusteloos worden, gaan braken, rillen of zelfs een epileptische aanval krijgen.

Ui-soorten zoals uien, bieslook, knoflook en prei zijn ook niet goed voor honden. Stoffen in deze producten worden namelijk omgezet in schadelijke stoffen. Mensen kunnen deze stoffen verteren, maar honden niet. Ook rozijnen en druiven zijn giftig bij een bepaalde hoeveelheid.

De producten van Braaaf bevatten alleen de nodige voedingsstoffen zonder toegevoegde granen. Meer weten over ons assortiment? Kijk op onze website of neem contact met ons op.