Voedselallergie? Kunnen honden hier ook last van hebben?

Jazeker! Net als mensen kunnen honden ook allergisch zijn voor sommige ingrediรซnten of bestanddelen in hun voedsel.

Je wilt natuurlijk niet dat jouw vriendje onnodig last heeft van zijn huid of maag door bepaald voedsel. Maar hoe weet je nu of jouw hondje ergens allergisch voor is?

Voedselallergie of voedselovergevoeligheid, wat is het verschil?

Voedselallergie is een term voor abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde bestandsdelen in hondenvoer. Dit kan zowel allergische reacties (voedselallergie) als niet-allergische reacties (voedselintolerantie) zijn.

Het herkennen van het probleem is dan ook erg lastig. Een voedselallergie kan op elke leeftijd ontstaan, maar begint vaak al op jonge leeftijd. Als een hond eenmaal een voedselallergie heeft ontwikkeld, houdt hij die helaas levenslang.

Waardoor ontstaat voedselallergie?

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem van jouw hond op bepaalde bestandsdelen in hondenvoer, dit komt door zogenaamde allergenen. Allergenen blijven namelijk actief in voedsel, ook na het invriezen, verwerken en koken ervan. De allergenen worden opgenomen via de darmwand en komen dan in contact met het immuunsysteem, wat voor een allergische reactie zorgt. Bij honden die overgevoelig zijn voor allergenen komen er bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, winderigheid, diarree) veroorzaken. Meestal wordt voedselallergie veroorzaakt door een plantaardig eiwit zoals rund of kip of door het plantaardig eiwit tarwe. Deze producten worden vaak gebruikt in hondenvoeding.

Wat zijn de klachten van een voedselallergie?

Honden met huidklachten door een voedselallergie krijgen jeuk bij de oren, romp, oksels, liezen, poten en onder de staart. Wanneer jouw hond hieraan krabt, bijt of likt kunnen de klachten erger worden. Met behulp van een eliminatiedieet kun je vaststellen of jouw hond een voedselallergie heeft en wat de oorzaak is. Huidproblemen bij honden met een voedselallergie zijn:

  • Donkerverkleuring van de huid door het likken
  • Roodheid van de huid
  • Kale plekken
  • Beschadiging van de huid
  • Ontstekingen aan de huid
  • Verdikking van de huid
  • Sterk ruiken van de huid

Hoe kom je erachter of jouw hondje last heeft van een voedselallergie?

Om erachter te komen of er sprake is van een voedselallergie is er wel wat discipline nodig van het baasje. Het is namelijk aan te tonen door een strikt een soort voer te geven, 6 weken lang. Er zijn drie methodes; zelfbereid eliminatievoer, voer met een unieke eiwitbron of voer op basis van gehydrolyseerd eiwit. Als de klachten van jouw hond voor 75% zijn verminderd, weet je zeker dat voedselallergie de oorzaak is. Als dit zo is kun je overstappen naar een 100% hypoallergeen dieet of voor voer kiezen wat het allergeen waar jouw hond niet tegen kan niet in zit. Denk je dat jouw hond hier last van heeft? Ga dan snel aan de slag met het elimineren van een bepaald allergeen!