Waar mensen last kunnen hebben van luizen, zijn bij honden vlooien vaak de boosdoeners. Voor hem of haar is die jeuk erg vervelend, maar ook voor het baasje is het geen fijn idee. En vergis je niet, ook mensen kunnen last krijgen van deze diertjes. Je kunt dit echter voorkomen! En als het al te laat is, vertellen wij je graag hoe je deze situatie het beste kun doorlopen.

Heeft mijn hond vlooien?

Heeft mijn hond vlooien?

Als je er niet zeker van bent of jouw hond vlooien met zich mee draagt, kun je het beste met een vlooienkam nagaan of dit inderdaad het geval is. Met zoโ€™n kam kun je namelijk de ontlasting van deze beestjes opsporen. Je gebruikt een vlooienkam als volgt:

  • Haal de kam rustig door de vacht; begin bij de nek en eindig bij de staart. Zorg ervoor dat de kam de huid aanraakt. Deze beweging mag je nu een paar keer herhalen.
  • Vervolgens pak je een witte tissue en maak deze nat.
  • Veeg de vlooienkam nu af op de natte tissue zodat haartjes en andere deeltjes op de tissue achterblijven.
  • Ten slotte vouw je de gebruikte tissue dicht, wacht je 5 seconden en daarna open je hem weer. Als je nu roodbruine vlekjes op het doekje ziet is jouw hond inderdaad besmet met vlooien. Deze kleur komt namelijk van het bloed in de ontlasting van de vlo.

Hoe voorkom ik vlooien?

Het beste kun je al beginnen met de voorzorgsmaatregelen wanneer hij nog een pup is. Ook als je pup geen vlooien heeft, is het belangrijk om hem toch te behandelen met een antivlooienmiddel. Op deze manier hebben honden later een kleinere kans op een vlooienallergie. Een kwestie van hygiรซne is het trouwens niet, iedere hond kan vlooien krijgen. Wel is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen of de ligplekken van je hond schoon te maken. Op die manier ruim je eventuele eitjes, larven en poppen op. Was of klop dus regelmatig de manden en dekentjes van jouw viervoeter uit.

Bij de dierenarts kun je tevens terecht voor speciale middelen om vlooien te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een vlooienband gebruiken om op deze manier bescherming te bieden. Een goede tip is om een stukje van deze vlooienband in de stofzuigerzak te stoppen.

Regelmatig de vlooienkam gebruiken kan al voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de vlooien zich niet zullen nestelen. En als je de mogelijkheid hebt, plaats de mand dan op een plek zonder tapijt of vloerbedekking, bijvoorbeeld op een houten vloer.

Toch gekregen, wat doe ik eraan?

Als jouw hond inderdaad last heeft van vlooien is het belangrijk zo snel mogelijk een behandeling te starten. Zo voorkom je dat de plaag steeds groter wordt. Gebruik hiervoor een vlooienbestrijdingsmiddel. Deze kun je het beste via de dierenarts kopen, zo weet je zeker dat het middel veilig is.

Wat je zou kunnen gebruiken ter bestrijding van deze beestjes zijn bijvoorbeeld pipetjes voor in de nek, een pil of een omgevingsspray.

Eรฉn vlo kan al genoeg zijn om een hele plaag te veroorzaken. Wist je dat vlooien maar liefst een meter ver kunnen springen? Met gemak komen zij dus van de ene hond naar de andere. Wanneer een vlo is volgevreten met bloed, kunnen er wel 50 eitjes per dag worden gelegd. Er wordt dan ook aangeraden om maandelijks de hele behandeling te herhalen. Het kan in ieder geval geen kwaad. ๐Ÿ˜‰

Wat doe jij eraan om vlooien te voorkomen?