Heb je er ooit aan gedacht om de tanden van je viervoeter te poetsen? Tandsteen en tandplak zijn veelvoorkomende problemen bij honden. Kauwproducten zijn hiervoor van groot belang. Kauwen is een natuurlijke manier van poetsen en daarbij heeft een hond een gemiddelde kauwbehoefte van 30 minuten per dag. Zorg dus altijd voor voldoende kauwproducten in huis: hond gelukkig en gebit schoon! Als je er niets aan doet krijgt je hond hier vroeg of laat last van. Erg vervelend, want je hond kan hier veel pijn door hebben. Ook loopt je huisdier het risico op andere complicaties als gevolg van een infectie. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot uitval van tanden en kiezen. Het laatste wat je wil!

Inspecteer het gebit van je hond

Inspecteer het gebit van je hond

Voorkomen is beter dan genezen. Inspecteer daarom regelmatig het gebit van je hond. Hoe je tandsteen bij je hond herkent? Aan de geelbruine aanslag op de tanden. Zodra het tandvlees gaat ontsteken wordt het rood en bloedt het snel bij aanraking.

Ook een slechte adem is een teken van tandsteen of ontsteking. Mocht het tandsteen echt uitbreiden naar een gevorderde tandvleesontsteking, dan kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten en zal je merken dat je hond een verminderde eetlust heeft en geen hard voedsel meer wil eten.

Tandsteen, en nu?

Als je hond eenmaal last heeft van tandsteen of een tandvleesontsteking zal het gebit gereinigd moeten worden door een dierenarts. Grote kans dat jouw dierenarts je de tip geeft om te gaan beginnen met tandenpoetsen. Veel hondenbezitters kijken hier raar van op. Maar je kunt door middel van tandenpoetsen de klachten weldegelijk voorkomen, als je er op tijd mee begint.

Tandsteen wordt vaak veroorzaakt door de groei van bacteriรซn in voedselresten die op het gebit achterblijven. Door een goede gebitsverzorging kan dit voorkomen worden. Tandplak moet dagelijks verwijderd worden. Gebitsverzorgende voeding en kauwproducten zijn heel belangrijk.

Poetsen maar

Wil je hond niet meewerken? Veel honden laten het niet toe als je hun tanden wilt poetsen. Je kunt het beste met tandenpoetsen beginnen als je hond nog een puppy is, zodat hij er langzaam aan kan wennen. Als het niet lukt om zelf de tanden van je hond te poetsen, kun je ervoor kiezen om af en toe een gebitsreiniging bij de dierenarts te laten doen en genoeg gebitsverzorgende producten en kauwsnacks in huis te hebben.

Poetsen maar
Wat heb je nodig

Wat heb je nodig

Je kunt kiezen voor een vingerborsteltje, hondentandenborstel of een gaasje om je vinger. Je komt er vanzelf achter wat het beste werkt. Volgens tandheelkundige dierenartsen vinden de meeste honden een speciaal poetsdoekje of een gaasje gewikkeld om de vinger het fijnst. Honden vinden de smaak van speciale hondentandpasta vaak ook lekker.

Dan ga je als volgt te werk. Je poetst de aanzet van de tanden en kiezen in de bovenkaak. Hiervoor hoef je niet heel de mond open te trekken, de lip optillen is al voldoende. Het gebit in de onderkaak wordt vanzelf door de bovenkaakkiezen en de tong gepoetst. 1 ร  2 keer per week is vaak al voldoende om de vorming van tandsteen te voorkomen. Je kunt er ook voor kiezen om het elke dag te doen, zodat je het niet vergeet.

Goede tandverzorging is dus noodzakelijk voor de gezondheid van jouw hond. Gebitsverzorgende snacks, kauwproducten en tandenpoetsen zijn manieren om tandplak en tandsteen zoveel mogelijk te voorkomen. Voor aanvullende informatie en een demonstratie van het tandenpoetsen kun je altijd bij jouw dierenarts terecht.

Ook de kauwproducten van Braaaf kunnen je helpen met het verzorgen van het gebit van je hond.

Je hond belonen EN zijn gebit verzorgen ineen #braaafbeloont.