Er is een belangrijk verschil tussen rui en haaruitval. Maar wanneer verliest je hond nu teveel haar en wanneer komt het door de rui?

Brrr…. De dagen worden korter en de nachten worden langer. De kou hangt in de lucht! Heb jij het verschil al gemerkt aan de vacht van je hond?

Wanneer je hond het hele jaar door flink verhaart of kale plekken krijgt, kan dit wijzen op huidproblemen.

Oorzaken van huidproblemen kunnen zijn:

  • Stress: Wanneer honden last hebben van chronische stress kunnen er kale plekken ontstaan. Zorg ervoor dat jouw hond zo min mogelijk stress ervaart!

 

  • Parasieten: Parasieten zoals vlooien en luizen zijn erg vervelend! Door deze vervelende parasieten gaat jouw hond krabben wat voor haarverlies zorgt. Heb je het gevoel dat jouw hond geïnfecteerd is door een parasiet? Ga dan even langs bij de dierenarts.

 

  • Onvoldoende vitaminen en onverzadigde vetzuren: In veel hondenvoeding zit tegenwoordig genoeg vitaminen en mineralen, wel kan het zo zijn dat jouw hond deze niet goed opneemt. Wanneer jouw hond last heeft van onverklaarbare huidklachten zoals overmatige verharing en schilfering? Neem contact op met je huisarts, deze oorzaak wordt vaak niet herkend!

 

  • Gebrek aan temperatuurschommelingen: Wanneer jouw hond het hele jaar binnen zit, ervaart hij geen temperatuurschommelingen. Hierdoor wordt de rui niet op gang gebracht en verliest hij het hele jaar door haar. Dit kan je voorkomen door genoeg te wandelen en de slaapplek van de hond niet naast de verwarming te plaatsen.

 

  • Huidallergieën: Wanneer je hond allergisch is krijgt hij last van een geïrriteerde huid. Je hond gaat hierdoor krabben waardoor er haarverlies optreedt. Heeft jouw hond last van een geïrriteerde huid? Ga dan even langs de dierenarts.

 

  • Hormoonhuishouding: Wanneer de hormoonhuishouding van jouw hond uit balans is, is er kans dat er haaruitval ontstaat. Door middel van castratie of injecties kan dit verholpen worden. Maar het kan ook andere oorzaken hebben zoals een ziekte of zwakke hormoonproductie.